IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лукойл“: Българската рафинерия не изнася петрол за Украйна

Продуктите от завода в Бургас ще се продават на вътрешния пазар на България и на други налични дестинации, невключени в санкциите 

15:58 | 21.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

„Лукойл“ няма договори за доставка на петролни продукти на територията на Украйна, а рафинерията на компанията в България доставя петролни продукти на вътрешния пазар на страната и в рамките на определените квоти за износ, заяви пред ТАСС изпълнителният директор на компанията Вадим Воробьов.

„Лукойл" няма сключени договори за доставка на свои петролни продукти на територията на Украйна. Продуктите от рафинерията в Бургас ще се продават на вътрешния пазар на България и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ за трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", каза той.

Воробьов коментира информацията, че деветият пакет от санкции на ЕС съдържа разрешение за износ на петролни продукти с руски произход от страните от ЕС за Украйна.

На въпрос за доставките по петролопровода „Дружба" Воробьов отбеляза, че редица руски компании извършват доставки по този тръбопровод, тъй като в момента ембаргото не се прилага за доставките по тръбопровода. 

„След продажбата този петрол и произведените от него петролни продукти (по подобен начин и руският газ, доставян за ЕС, и продуктите от него) вече не принадлежат на руските компании", отбеляза той.

По-рано БНР съобщи, че поради новите санкции българският завод на „Лукойл" ще запази възможността да продава петролни продукти само в България или в Украйна, а продажбите в страните от ЕС и трети страни ще бъдат забранени от 5 февруари 2023 г.  Изпълнителният директор на "Лукойл" Вадим Воробьов (вляво) по време на своя среща с българския президент Румен Радев в София. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ Изпълнителният директор на "Лукойл" Вадим Воробьов (вляво) по време на своя среща с българския президент Румен Радев в София. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Сред продуктите, разрешени за износ за Украйна, са реактивно гориво, различни видове керосин, петрол, горива и други. За България износът на тези горива е разрешен поради необходимостта да се ограничат рисковете за околната среда. Окончателното решение за износа на петролни продукти ще трябва да бъде взето от българските власти. Те трябва да са сигурни, че тези продукти са предназначени само за потребление в Украйна или че продажбата и доставката им не са свързани с опит за заобикаляне на санкциите.

В началото на декември българските власти се споразумяха с Европейската комисия, че на българските компании ще бъде разрешено да купуват, внасят и прехвърлят руски нефт, доставян в страната по море. В същото време властите решиха да забранят продажбата на петролни продукти, произведени от руски нефт, на трети държави, включително други държави членки на ЕС, от 5 март 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
bigi
преди 1 година
Нали беше много ербап, че ще затворят, ако им ограничат износа? Сега нито дума вече. Само плашат рашистите. Беззъби кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Държавата да се запаси с горива на СОБСТВЕНА територия и особено дизел за да няма после хуманитарна криза и да се връщаме към доставки с каруци след 5 февруари 2023!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още